Pomocy prosze
Pomocy: 1. wyznacz stopień, sumę współczynników, wyraz wolny
W(x)=(x
2+3x−1)
2 (x
2+x+2)
2. Rozwiąż równania
a) x
3−5x
2−2x+5=0 b) x
3−7x
2+6x=0
3.Uprość wyrażenie i podaj założenia
| | x | | x+1 | | 1 | |
( |
| + |
| ): |
| = |
| | x−1 | | x−2 | | (x−2)(x−1) | |
8 gru 17:36
6latek: zadanie nr 1
stopien
(x2)2*x2= x6 czyli szosty stopien
suma wspolczynnikow
W(1)= (1+3−1)(1+1+2)= 3*4=12
wyraz wolny 1*2=2
To zadanie sie robi w pamieci
Nalezy tylko znac wzor zeby obliczyc wyraz wolny
(a+b+c)2= a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca
czyli (−1)2=1
potem 1*2=2
8 gru 17:50
6latek: zadanie nr 2
b) x3−7x2+6x=0
x(x2−7x+6)=0
x=0
lub x2−7x+6=0
To juz potrafisz rozwiazac
a) x3−5x2−2x+5=0
Zaden z dzielnikow wyrazu wolnego nie dziala
Moze zamiast (−2x) ma byc (−x) .
8 gru 18:07
6latek: zadanie nr 3
x−1≠0
x−2≠0
Najpierw uporzadkuje
| x | | x+1 | | x(x−2)+(x+1)(x−1) | |
| + |
| = |
| = |
| x−1 | | x−2 | | (x−1)(x−2) | |
| | x2−2x+x2−1 | | 2x2−2x−1 | |
|
| = |
| |
| | (x−1)(x−2) | | (x−1)(x−2) | |
| 2x2−2x−1 | | 1 | | 2x2−2x−1 | | (x−1)(x−2) | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| (x−1)(x−2) | | (x−1)(x−2) | | (x−1)(x−2) | | 1 | |
2x
2−2x−1
8 gru 18:15
6latek: W zadaniu nr 1 tam gdzie suma wspolczynnikow powinno byc (1+3−1)2
Popraw sobie .
8 gru 18:21
chichi:
W 2 zadaniu w podpunkcie (a) podejrzewam, że równanie miało wyglądać tak: x3−5x2−x+5=0, wtedy
mamy:
x2(x−5)−(x−5)=0
(x−5)(x2−1)=0
(x−5)(x−1)(x+1)=0
x∊{−1, 1, 5}
8 gru 18:39