p
jury: Co jest większe 10001001, czy 10011000, należy skorzystać z liczby e. Jak to zrobić?
8 gru 17:15
kerajs: log 10001001=1001*3=3003
log 10011000≈1000*3,00044≈3000,44
8 gru 17:28
jury: Skąd ta 3?
8 gru 17:50
Jerzy:
log1000 = 3
8 gru 17:52
jury: Pytanie jeszcze, skąd się wzięło 3,00044. da się to udowodnić za pomocą liczby e?
8 gru 21:02
8 gru 21:15
ABC:
| | 10011000 | | 1 | |
podziel sobie normalnie |
| * |
| i wyciągnij wnioski |
| | 10001000 | | 1000 | |
8 gru 21:16
kerajs: ad 21:02
Z tablic matematycznych, z kalkulatora albo programu.
Moim zdaniem, odczytanie wartości ln 1001 jest prostsze niż dzielenie proponowane przez ABC czy
| | 1 | |
wykazywanie monotoniczności ciągu (1+ |
| )n brakującej w rozwiązaniu jc, ale mogę się |
| | n | |
mylić.
8 gru 21:37
ABC:
gdyby ln 1001 liczyć na piechotę szeregami funkcyjnymi to nie będzie krócej niż pokazać że ciąg
(1+1/n)
n jest ograniczony z góry przez 3 .
Czyli morał z tego taki : nie ważna treść zadania , ważne kto je daje i kiedy , czy jest to
kolokwium pisane w slipkach na środku pustej sali gimnastycznej
8 gru 21:56
jc: Tytus, tom XIV ?
8 gru 22:12
ABC:
jc teraz mnie zaskoczyłeś

tak to stamtąd
8 gru 22:34
kerajs: Też gratuluję pamięci, refleksu i skojarzeń. A żona pozwala na trzymanie komiksów (a może i
Światów Młodych) ?
No to w slipkach:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ln 1001= ln 1000+ |
| * |
| − |
| * |
| +....< |
| | 1000 | | 1! | | 10002 | | 2! | |
a to oszacowanie wystarczy do wskazania liczby większej.
8 gru 23:08