parametr
Wera: Dla jakich wartości parametru m (m∊ R) okręgi opisane równaniami o1 : (x−m)2 +y + 2)2 =20
oraz o2 : ( x+1)2 + (y − 2m)2 = 5 są wewnętrznie styczne ? Dla znalezionych wartości
parametrów wykonaj rysunek. Oblicz współrzędne punkty styczności A.
8 gru 17:06
Szkolniak: o1: S1=(m,−2) i r1=2√5, o2: S2=(−1,2m) i r2=√5
Warunek na styczność wewnętrzną dwóch okręgów:
|S1S2|=|r1−r2|
√(−1−m)2+(2m+2)2=|2√5−√5|
√(−1−m)2+(2m+2)2=√5
(−1−m)2+(2m+2)2=5
(m+1)2+4(m+1)2=5
(m+1)2=1
|m+1|=1
m+1=1 v m+1=−1
m=0 v m=−2
m∊{−2,0}
8 gru 17:55