Układ równań z parametrem
Jakiii22: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których rozwiązaniem układu równań jest para liczb
o przeciwnych znakach
8 gru 16:38
ICSP: a ≠ 0
W = a
W
x = 2a − 4
W
y = 8 − 2a
| | −4(a−2)(a−4) | |
xy = |
| < 0 ⇒ (a−2)(a−4) > 0 ⇒ a ∊ (−∞ ; 0) ∪ (0 ; 2) ∪ (4; ∞) |
| | a2 | |
8 gru 17:07
tina: ∫ax + 2y = 1
∫bx + 2y = 1
15 kwi 13:29
wredulus_pospolitus:
@tina a może być treść zadania podała


ogólnie ten układ ma:
| | 1 | |
I. dla a ≠ b rozwiązanie: x = 0 ; y = |
| |
| | 2 | |
| | 1−ax | |
II. dla a = b nieskończenie wiele rozwiązań postaci (x, |
| ) |
| | 2 | |
15 kwi 13:58