równanie kwadratowe z parametrem
Jakiii22: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla którego dwa różne pierwiastki równania
mx2 + (2m +1)x + 3 = spełniają warunek x1 < −1 <x2
Odpowiedź do zadanka
m∊(−∞ ; 0> ∪ (2;+∞)
8 gru 16:35
Filip:
Warunki do x1 < −1 x2 sa takie:
1) a > 0 i f(−1) > 0 i xw > −1
lub
2) a < 0 i f(−1) < 0 i xw > −1
chyba cos takie, dawno takich zadan nie robilem wiec moze byc bledne rozumowanie
8 gru 16:41
Damian#UDM: dla m=0
0*x2 + (2*0+1)x+3=0
x+3=0
x = −3
czyli dla m = 0 równanie ma jedno rozwiązanie, a mają być dwa różne.
Więc czy aby na pewno przy zerze przedział domknięty?
8 gru 22:40