Obliczyć granicę funkcji
Shizzer: Obliczyć granicę funkcji.
| | x2 + x − 6 − x2 | |
limx−>−∞(√x2 + x − 6 + x) = limx−>−∞( |
| ) = |
| | √x2 + x − 6 − x | |
| | x − 6 | |
= limx−>−∞( |
| ) = ... |
| | x(1 − 1) | |
| | 1 | | 1 | |
Gdzie zrobiłem błąd? Granica powinna wyjść |
| , a mi wychodzi jakieś |
| . |
| | 2 | | 0 | |
8 gru 16:31
ICSP: w mianowniku był pierwiastek.
Gdzie on jest?
8 gru 16:33
chichi: | | 1 | |
A ta granic to nie przypadkiem − |
| ?  |
| | 2 | |
8 gru 16:41
Shizzer: Zrobiłem przejście, bo w zapisie mi ten pierwiastek nie objął całego wyrażenia.
Dokładny zapis:
| | x2 + x − 6 − x2 | |
limx−>−∞(√x2 + x − 6 + x) = limx−>−∞( |
| ) = |
| | √x2 + x − 6 − x | |
| | | |
= limx−>−∞( |
| ) = |
| | | | 1 | | 6 | | x((1 + |
| − |
| )1/2 − 1) | | | x | | x2 | |
| |
8 gru 16:42
Shizzer: | | 1 | |
chichi − masz rację. Granica wynosi − |
| |
| | 2 | |
8 gru 16:43
Filip:
Wolfram pokazuje ze granica to inf
8 gru 16:48
Filip:
Sory, zle przepisalem
8 gru 16:48
ICSP: Nie możesz sobie od tak kasować niewygodnych części granicy.
Druga sprawa
√x2 = |x|
więc dla x < 0
√x2 = −x
8 gru 16:51
jc: Ponieważ wolimy liczby dodatnie, w takich zadaniach proponuję przyjąć x=−u
i i liczyć granicę u→∞.
8 gru 16:58
Shizzer: Skoro nie mogę tak wyłączać czynników przed nawias to jak sobie poradzić z tą częścią?
| | x − 6 | |
limx−>−∞( |
| ) |
| | √x2 + x − 6 − x | |
8 gru 17:04
ICSP: | | x − 6 | | 1 − 6/x | |
= |
| = |
| → |
| | −x√1 + 1/x − 6/x − x | | −√1 + 1/x − 6/x − x | |
| 1 − 0 | | 1 | |
| = − |
| |
| −1√1 + 0 +0 − 1 | | 2 | |
Jednak na przyszłość rób z wskazówką do
jc
8 gru 17:09
Shizzer: Dziękuję za pomoc
8 gru 17:11