matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz ekstrema na zbiorze:
karol:
Wyznacz ekstrema na zbiorze: f(x,y)=(4y+2x)
7
na zbiorze (x−1)
2
+(y−1)
2
=5/4
8 gru 16:09
M:
8 lut 05:56
kerajs:
Proponuję zbadać ekstrema funkcji:
√
5
√
5
1) h(x) =( 4(1+
√
(5/4)−(x−1)
2
+2x)
7
dla x∊(1−
; 1+
)
2
2
√
5
√
5
2) g(x) =( 4(1−
√
(5/4)−(x−1)
2
+2x)
7
dla x∊(1−
; 1+
)
2
2
√
5
√
5
oraz zbadać czy istnieje ekstremum w punktach (1−
,1) i (1+
,1)
2
2
8 lut 08:01