Rownanie trygonometryczne
dan8: Udowodnij, ze tg(a+b)=4tgb, jezeli 5sina=3sin(a+2b)
prosze o pomoc
8 gru 15:29
Filip:
| | sin(a + b) | |
L = tg(a + b) = |
| |
| | cos(a + b) | |
Wyznaczam z 5sina = 3sin(a + 2b)
1) cos(a + b) = ?
5sina = 3sin(a + 2b)
5sina = 3(sinacos(2b) + cosasin(2b))
5sina = 3sin(1 − 2sin
2b) + 6sinbcosbcosa
5sina = 3sina − 6sinasin
2b + 6sinbcosbcosa
2sina = 6sinb(cosacosb − sinasinb)
2sina = 6sinbcos(a + b)
Analogicznie z 5sina = 3sin(a + 2b) wyznaczasz sin(a + b), tyle ze tym razem za cos(2b)
podstawiasz 2cos
2b − 1
Wracasz do wyjsciowego:
| sin(a + b) | | 3sinb | | 8sina | |
| = |
| * |
| = 4tgb |
| cos(a + b) | | sina | | 6cosb | |
L = P
8 gru 16:09
dan8: wychodzi mi z tego drugiego 8sina=6sinacos2b+2cos2asinb i nie wiem co dalej
8 gru 17:04