Wykaż że pochodna z log_a(x) jest równa 1/(x ln a)
tosia: Wykaż że pochodna z loga(x) jest równa 1/(x ln a)
8 gru 14:41
8 gru 15:22
6latek: Nie Filipie
Nalezy to wykazac z definicji pochodnej
8 gru 15:23
Filip:
A gdzie jest taka informacja zawarta w poleceniu?
8 gru 15:25
6latek: Wobec tego moze ktos sie wypowie .
8 gru 15:28
6latek: Moze troche inaczej
Twierdzenie :
Jesli istnieje funkcja odwrotna x= g(y) wzgledem funkcji y=f(x) majacej w punkcie x
0 pochodna
rozna od 0 to istnieje pochodna funkcji odwrotnej g(y) w punkcie y
0=f(x
0) i wyraza siew
wzorem
| | 1 | |
g'(y0)= |
| gdzie x0=g(y0) |
| | f'(x0) | |
Jesli zalozenia tego twierdzenia sa spelnione dla kazdego x∊(a,b) to
=================
Teraz wiem ze
Funkcja logarytmiczna jest funkcja odwrotna do funkcji wykladniczej
Licze pochodna e
x
| | ex0+Δx−ex0 | | eΔx−1 | |
(ex)'x→x0= lim Δx→0 |
| =lim Δx→0 ex0 |
| = |
| | Δx | | Δx | |
| | eΔx−1 | |
=ex0)lim Δx→0 |
| =ex0*1=ex0 |
| | Δx | |
2) (e
x)'=e
x
===============
Funkcja y=lnx jest funkcja odwrotna do funkcji wykladniczej x=e
y
Stosuje wzory 1 i 2 i mam
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(lnx)'= |
| = |
| = |
| |
| | (ey)' | | ey | | x | |
Ale podstawa funkcji wykladniczej moze byc kazda liczba a>0 i rozna od e
Wtedy mam a
x= e
ln(ax= e
xlna
Stosuje wzor na pochodna funkcji zlozonej
(a
x)'= (e
xlna)'= e
xlna(xlna)'= a
xlna
3) (a
x)'=a
xlna
================
Mamy funkcje y=log
ax . Funkcja do niej odwrotna jest x=a
y
Korzystam z e wzorow 1 i 3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(logax)'= |
| = |
| = |
| * |
| |
| | (ay)' | | aylna | | lna | | x | |
8 gru 17:12
Ola: Jak obliczyć to z definicji pochodnej?
8 gru 19:19
6latek: Ola . Prosze zajrzec do ksiazki Rachunek rozniczkowy icalkowy Tom1 G.M.Fichtenholz strona
166.
8 gru 23:50
Filip:
To poleciales z tym rozwiazaniem 6latek
8 gru 23:55
6latek: Jesli sie spodobalo to sie ciesze
8 gru 23:58