f(x) = x*ln1/x^{2}
Lukasz: f(x) = x*ln1/x
2
Hej,
mam za zadanie obliczyć przedzialy w ktorych funkcja rosnie.
Ale mam pytanie co do pochodnej tej liczby.
Na początku wyszedł mi zły wynik pochodnej przez co się zdziwiłem, i domyśliłem się, że POWINNO
SIĘ (

) ln1/x
2 zamienić na −lnx
2
no to wtedy pochodna wychodzi f'(x) = −lnx
2+x* −1/x
2 * 2x = −[lnx
2+2]
I teraz pytanie: czy to jest błędem że nie zamieniłem na pierwszym podejściu ln 1/x
2 na
−lnx
2
Bo mi wtedy pochodna wyszła inna:
f'(x) = ln 1/x
2 + x* 1 /
1x2 * 2x = ln1/x
2 + 2x
4