Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=25^x-10*5^x+9
Lotar: Witam, mam problem z zadaniem: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=25x−10*5x+9. Wiem, że dla
t=5x mamy funkcję g(t)=t2−10*t+9, gdzie t>0, wiem też, że najniższy punkt wykresu tej
funkcji będzie miał współrzędne P=(5,−16) i wiem, że Zbiór Wartości Funkcji g = [−16, +∞). Nie
rozumiem tylko dlaczego ZWg = ZWf. Nie chwytam tej zależności między wykresami obu funkcji. Co
właściwie o funkcji f mówi nam wykres funkcji g? Bardzo proszę o wyjaśnienie.
8 gru 14:25
Mila:
5
x=t, t>0
g(t)=t
2−10*t+9 − parabola skierowana do góry
| | 10 | |
tw= |
| =5>0 jak w założeniu |
| | 2 | |
g(5)=25−50+9=−16
(5,−16) wsp. wierzchołka paraboli i 5∊(0,
∞) wierzchołek paraboli leży na prawo od osi OY
Zw
g=<−16,
∞)
5
x=5
f(5)=−16 − najmniejsza wartość f(x)
inaczej tak:
f(x)=(5
x)
2−10*5
x+9=(5
x−5)
2−25+9
f(x)=(5
x−5)
2−16 najmniejsza wartość f(x) dla (5
x−5)=0 bo 5
x−5)
2≥0
8 gru 15:35
Lotar: Ale przecież f(5) nie równa się −16. 255−10*55+9≠−16. Nie rozumiem tego zadania :C
8 gru 17:20
ICSP: liczysz g(5) a nie f(5)!
Poniższy zapis nie jest poprawny ale może zrozumiesz:
f(t) = g(5t)
To znaczy, że jeżeli liczysz wartość g(5) to w funkcji f powinieneś podstawić x = 1.
8 gru 17:25
Jerzy:
fmin = f(1) = − 16
8 gru 17:28
Lotar: Czyli ten zapis w wyjaśnieniu od Mili jest niepoprawny: "f(5)=−16 − najmniejsza wartość f(x)"?
Bo tą zależność: "f(t) = g(5t)" oraz tą "To znaczy, że jeżeli liczysz wartość g(5) to w
funkcji f powinieneś podstawić x = 1" zauważyłem sam, ale dalej nie do końca rozumiem z czego
to wynika, że funkcja g i funkcja f mają ten sam zbiór wartości. Może dlatego, że wiem jak
wygląda funkcja g, a jak wygląda funkcja f − nie mam zielonego pojęcia. Niestety wolfram nie
chce mi jej wyświetlić. Ładuje się i ładuje w nieskończoność.
8 gru 17:30
Jerzy:
Może prościej, przyjmij ,że argumentem funkcji wyjściowej jest a = 5 , czyli ma postać f(a) =
a2 − 10a+ 9. Sprawdzasz, że jej minimum to −16 dla a = 5. Teraz masz a= 5x = 5,czyli x = 1
8 gru 17:38
Jerzy:
*... funkcji wyjściowej jest a ( pomyłkowo napisałem a = 5 )
8 gru 17:39
Lotar: Aha, ojejku, dobra. Kliknęło mi w mózgu, rozumiem. Dziękuję bardzo.
8 gru 17:43
Jerzy:
W pierwszej linijce miało być a = 5x
8 gru 17:44
Mila:
t=5x
z Obliczeń mamy minimum dla t=5 , czyli 5x=51
x=1
f(1)=(51)2−10*(51)+9 =−16
Pomyłka była w zapisie , kasowałam zapisy i tak zostało.
Z wzoru skróconego mnożenia masz też obliczone minimum i to nie powinno budzić wątpliwości.
8 gru 17:58