funkcja
Arek: Wyznacz parametry𝑎oraz𝑏tak, aby układ równań:
{(2𝑎 − 𝑏) 𝑥 − (𝑎 + 𝑏)𝑦 = 7
{ (𝑎 + 𝑏 + 3) 𝑥 − (4𝑎 − 𝑏) 𝑦 = 14
z niewiadomymi𝑥oraz𝑦był nieoznaczony.
8 gru 13:25
Filip:
Mozesz zapisac sobie tak ten uklad
| | (a + b + 3)x − 14 | |
y = |
| |
| | 4a − b | |
Traktuejsz to jako dwie proste, i one musze byc sobie rowne
Inaczej zapisujesz jako:
y = ax + b
y = a'x + b'
a=a' i b = b'
Chyba tak to powinno byc rozwiazane
8 gru 13:32
ICSP: 4a − 2b = a + b + 3
2a + 2b = 4a − b
3a − 3b = 3
2a − 3b = 0
2a − 2b = 2
2a − 3b = 0
2 − b = 0
b = 2 ⇒ a = 3
8 gru 13:38
6latek: Troche liczenia ale mozna skorzystac z metody wyznacznikowej
W=0 i Wx=0 i Wy=0
8 gru 13:49
Arek: aha
Wielkie dzięki!
8 gru 13:51
Arek: Właśnie robiłem metodą wyznacznikową i było zbyt dużo liczenia
8 gru 13:52
6latek: To podpytaj ICSP jak on to robil .
Chociaz juz widze
Pomnozyl przez 2 pierwsze rownanie zeby dostac =14
Potem porownal xy z dwoch rownan i takze yki
8 gru 13:57