Wzory Viete'a, równanie kwadratowe
Jakiii22: x2 + bx + c=0 ma dwa pierwiastki x1, x2 takie, że x1<x2. Wyrażenie x12 − x22 przyjmuje
wartość...
Doszedłem do takich wniosków
1) Δ > 0
2) x12−x22 = (x1− x2)(x1+x2) = (x1 − x2) * (−b) Ze wzorów Viete'a x1 + x2 = −b/a
3) x1 − x2 < 0
I wyszło mi tak
Δ = b2 − 4*c
√Δ = √b2 − 4c
√b2 − 4c≥0
x1 = (−b + √b2 − 4c)/2
x2 = (−b − √b2 − 4c)/2
I teraz jak mam określić czy b jest większe od zera czy mniejsze?
Wychodzą mi dwie odpowiedzi
− b*√b2 − 4c lub b*√b2 − 4c
Zapewne odpowiedź jest oczywista, po prostu nie potrafię jej zobaczyć
Poprawna odpowiedź to
b*√b2 − 4c
8 gru 11:49
ICSP:
| | −√Δ | | −√b2 − 4ac | |
x1 − x2 = |
| = |
| |
| | a | | a | |
| | b√b2 − 4ac | |
x12 − x22 = |
| = b√b2 − 4c |
| | a2 | |
8 gru 12:03
Jakiii22: dziękuję
8 gru 12:30