Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa i graniastosłupa.
Ananas:
1. Pole powierzchni sześciany wynosi 150cm2. Oblicz długość przekątnej sześcianu. Jaką objętośc
ma bryła powstałą z dwóch takich sześcianów?
2. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4√3.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
8 gru 11:26
6latek: Zad1
a2=150
a=√150=5√6
d=5√6*√3= 5√18= 15√2
V=a*a*2a=2*a3 podstaw i policz
8 gru 12:16
Filip:
A to ciekawy wzor na pole poweierzchni szescianu
8 gru 12:17
6latek: Dobrze mam
policzylem dlugosc krawedzi (a)
8 gru 12:19
Filip:
6a2=150
8 gru 12:21
6latek: Jednak zle

To y na koncu mnie zmylilo i przeczytalem sciany zamiast szescianu
Wobec tego
Pole jednej sciany 150 : 6 = 25cm
2
a=
√25 =5
d=5
√3
V=a*a*2a=2a
3
8 gru 12:22
6latek: Zadanie nr 2
Wedlug mnie za malo danych .
8 gru 13:04
Ananas: W drugim jeszcze wiadomo, że krawędź boczna ma 5 cm
8 gru 14:38