Najmniejsza wartość wyrazu ciągu
Maria: Znaleźć najmniejszą wartość wyrazu ciągu an, n∊N, jeśli
an= [5√3n2+12n−28] , gdzie [x] oznacza największą liczbę całkowitą nie większą niż x.
Nie mam pojęcia kompletnie jak rozwiązać to zadanie, czy mógłby ktoś wyjaśnić rozwiązanie?
8 gru 11:15
jc: Jeśli x<y, to [x]≤[y].
Jeśli x<y, to 5√x < 5√y
Wystarczy więc, jak znajdziesz najmniejszą wartość 3n2+12n−28, ale to jest zadanie oczywiste,
bo ciąg 3n2+12n−28 jest rosnący i wystarczy podstawić 1.
3+12−28=−13
(−2)5<−13<(−1)5
−2 < 5√−13 < −1
[5√−13] = −2
8 gru 11:25