granica
kkk: jak policzyc taka granice
8 gru 09:34
jc: Granica nie istnieje.
Masz tylko granice niewłaściwą = ∞
8 gru 10:11
kkk: no dobrze, a jak ja wyliczyc?
8 gru 10:19
jc: x=e−t, t→∞
e2t−t →∞, bo e2t ≥ 1+2t
8 gru 10:37
kkk: a czy przeksztalcenie tej funkcji do postaci
| | x2+1/lnx | | 0 | |
limx→0+ |
| i otrzymuje wtedy symbol |
| i moge z reguly |
| | | | 0 | |
de'Hospitala liczyc jest poprawnym rozwiazaniem
9 gru 10:06
kkk: ktos cos?
9 gru 12:53
Jerzy:
Pokaż, jak to przekształciłeś. W liczniku masz : 0 − ∞ , czyli − ∞ , a nie 0
9 gru 13:15
kkk: a nie mam w liczniku
| | 1 | |
limx→0+ |
| =[1/− ∞]=0  |
| | lnx | |
9 gru 13:20