Szukanie argumentu liczby zespolonej
Bekon: Cześć, mam w sumie proste pytanie, ale nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi, albo nie
wiem jak szukać. Podczas szukania argumentów liczby zespolonej np. √3 − i dochodze do
momentu, w którym cos fi = √3/2 i sin fi = −1/2 i teraz leży to w czwartej ćwiartce, zatem
moim tokiem myslenia dodaję po prostu 3/2pi do pi/6, czyli fi=pi/6+3/2pi = 10/6pi, a odpowiedz
wynosi 11/6pi. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć, jakie operację wykonuję w każdej ćwiartce?
8 gru 01:14
jc:

Spójrz na rysunek. Trójkąt na rysunku ma bok długości 2 i wysokość
√3.
Argument. Możesz napisać −30
o = −π/6 (kolor czerwony) lub 11π/6 (kolor zielony).
8 gru 08:23