1 | ||
Zauważ że funkcją pierwotną do x jest | x2 | |
2 |
1 | 1 | |||
ale także jest nią | x2+1 czy | x2+2 | ||
2 | 2 |
2x | ||
Gdy policzysz pochodną wnętrza logarytmu to otrzymasz | ||
1+x2 |
1 | ||
stąd pomysł aby do twojej pierwotnej z x dobrać stałą | ||
2 |
1 | 1 | |||
wtedy twoją pierwotną do x będzie | x2+ | |||
2 | 2 |
1 | |
∫ln2 t dt po rozłożeniu przez części u=lnt v'=1 wyszło | |
2 |
1 | |
t*ln2 t−∫lnt po rozłożeniu na części u=lnt v'=1 wyszło | |
2 |
1 | |
t*ln2 t −t*lnt+t+c Pytanie, czy to jest okej? | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |