lim u{-1^{n}}{n}=0
Lukasz: lim −1nn=0
Hej,
potrzebuję, żeby mi ktoś wytłumaczył lekko jak udowodnić że
lim −1nn=0
n−>∞
8 gru 00:00
Lukasz: Rozumiem, że wyrazy zbiegają powoli do 0, raz jest dodatnia liczba, raz ujemna, i coś mi tylko
mówi (bo kiedyś to robiłem) że były jakieś przedziały z liczbą ε tylko nie do końca
pamiętam/wiem jak to udowodnić
8 gru 00:07
ICSP: masz to udowodnić z definicji czy możesz się powołać na pewne twierdzenia?
8 gru 00:11
8 gru 00:12
Lukasz: Z definicji. A z tym, że w liczniku u mnie jest −1 do
n to bez znaczenia?
|an − 0|<ε
|−1
n/n−0|<ε
|
−1nn|<ε
dla n parzystych
−1
n/n < ε
dla n nieparzystych
1
n/n < ε
licze dla n parzystych
1
n/n < ε |*n
1
n < εn |ε
1nε < n

? i tak samo dla n.parzystych?
8 gru 00:25
8 gru 00:27
Lukasz: aaa dobra no tak. Dzięki
8 gru 01:11