7 gru 23:22
Damian#UDM: Warto skorzystać ze wzoru
cos(2x) = 2cos2x − 1
7 gru 23:37
Damian#UDM: Pewnie tutaj również podstawienie uniwersalne będzie najlepszym rozwiązaniem
8 gru 00:07
HGH: nadal nie wiem jak to ruszyc... mozesz rozpisac ktorym ze sposobow?
8 gru 00:15
ICSP: | | 1 + tg2(x) | | 1 | |
∫ |
| dx = | t= tg(x) , dx = |
| dt| = |
| | tg2(x) + 3 | | t2 + 1 | |
| | 1 + t2 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| * |
| dt = ∫ |
| dt = ... |
| | t2 + 3 | | t2 + 1 | | t2 + 3 | |
8 gru 00:20
HGH: ok... ta juz mam bo tutaj mam tylko cos2x to wiem juz jak zastosowac podstawienie, ale jak
mam tgx i cosx nadal niewiem
8 gru 00:25