frustrujaca calka
HGH: jak policzyc?
7 gru 23:22
ICSP: Podstawienie uniwersalne.
7 gru 23:49
HGH: ale jak tego tutaj uzyc? dzisiaj pierwszy raz o tym slysze widzialem ten wzor i tam jest tg
1/2x a ja mam tgx jak mam to jakos sensownie zastosowac?
7 gru 23:53
7 gru 23:53
HGH: nie nadal nie widze jak moglbym to zastosowac, nie wiem jak polaczyc te katy...
8 gru 00:15
ICSP: masz tam jak byk wyznaczone tg(x) w zależności od t, cos(x) w zależności od t, dx w zależności
od t.
Wystarczy podstawić do twojej całki.
8 gru 00:17
HGH: | | 1−t2 | |
no podstawiam, cos x = |
| i moge dac t= tgx? czy pomieszam dwa wzory? |
| | 1+t2 | |
8 gru 00:21
ICSP: Przepiszę Ci to bo widzę, ze o tej porze już trochę niedomagasz.
Wtedy:
Teraz podstawiasz to wszystko do swojej całki i dostajesz całkę z funkcji wymiernej.
8 gru 00:26
Mariusz:
Jeśli chciałbyś bez tzw podstawienia uniwersalnego to rozbijasz na sumę całek
| | 1+tgx | | 1 | | tgx | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
| | 1+tgx | | 1 | | sinx | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | cosx | | cosx | | cos2x | |
| | 1+tgx | | cosx | | sinx | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | cosx | | cos2x | | cos2x | |
| | 1+tgx | | cosx | | sinx | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | cosx | | 1−sin2x | | cos2x | |
Teraz masz dwie całki które liczysz różnymi podstawieniami
liczysz podstawieniem s = sin(x)
liczysz podstawieniem c = cos(x)
9 gru 05:14