f odwrtona
asia: jak znalezc funckcje odwrtona do f(x)=x√(x+2)/(2x)
7 gru 22:14
Szkolniak: Spróbuję rozwiązać − proszę o potwierdzenie czy jest okej.
Na początku określamy dziedzinę:
x≤−2 v x>0
x∊D=(−inf;−2>∪(0;+inf)
Wracamy do równania:
2y
2=x
2+2x
2y
2+1=x
2+2x+1
2y
2+1=(x+1)
2
|x+1|=
√2y2+1
x+1=
√2y2+1 dla x>0 lub x+1=−
√2y2+1 dla x≤−2
x=
√2y2+1−1 lub x=−
√2y2+1−1
zatem:
| | ⎧ | √2x2+1−1, dla x>0 | |
| f−1(x)= | ⎩ | −√2x2+1−1, dla x≤−2 |
|
7 gru 22:34
asia: dziekuje, a moglby ktos jeszcze rzucic na to okiem albo ma ktos inny pomysl
8 gru 09:36