tw ciag
asia: korzystajac z tw o ciagu monotonicznym i ogaraniczonym uzasadnic zbieznosc ciagu i obliczyc
granice
| | n+1 | |
an+1/an=U{(n+1)!(n+1)!(2n)!}{(2n+2)!*n!*n!)= |
| |
| | 2(2n+1) | |
| −1 | |
| <n czyli dla kazdego n ciag malejacy |
| 3 | |
czyli z gory ograniczony przez 1/2 a zdolu przez 0, bo wszystkie wyrazy doatnie czyli ciag
zbiezby dobrze mysle tak?
a jak obliczyc granice
7 gru 21:28
asia: ktos cos?
8 gru 09:39
8 gru 10:08
asia: a te ograniczenia sa dobrze?
znaczy to bedzie
8 gru 10:21
jc: Masz rację, n!/2. Sprawdź, czy dobrze przepisałaś zadanie. Raczej nikt nie dawałby takiego
zadania. Czy nie pominęłaś jakiś nawiasów?
8 gru 10:35
8 gru 10:53
asia: dobrze ale z tego co widze motononicznosc chyba mam dobrze
8 gru 10:56
jc: A jak chcesz coś liczyć, to możesz tak:
| | 1 | | 2 | | n | | 1 | |
an = |
| * |
| *...* |
| ≤ |
| →0 |
| | n+1 | | n+2 | | n+n | | n+1 | |
Oczywiście można tak, jak sugeruje polecenie
| | n*n | | n | |
an=an−1* |
| =an−1* |
| |
| | (2n−1)2n | | 2(2n−1) | |
a
n − ciąg malejący i ograniczony z dołu, a więc zbieżny, a
n →g
Granica lewej strony = g,
granica prawej = g/4
wniosek, g=0
Trzy ciągi przynajmniej wyjaśniają, co się dzieje.
8 gru 11:05
asia: kurde, nie moge nadal zrozumiec co sie dzieje w rozwiazaniu jc
| | (n!)2 | |
szczegolnie jak mam liczyc ta granice lim[n→∞} |
| |
| | (2n)! | |
9 gru 10:22
jc: Narysuj sobie trójkąt Pascala i spójrz na środkową kolumnę.
1
1 1
1 2 1
1 3 3 1
1 4 6 4 1
| | | | | |
Wyrazy w środkowej kolumnie są największe: | ≥ | =2n |
| | | |
Z twierdzenia o trzech ciągach wynika, że granica = 0.
9 gru 10:33