.
xyz: Zbadaj zbieżność podanych szeregów kryterium D' Alamberta. Pomoże ktoś, bo nie mam pojęcia jak
zacząć.
a) n=1∑n*tg(π/(2n))
| | sin(π/(3n)) | |
b)n=1∑ |
| |
| | sin(π/(2n)) | |
7 gru 21:02
Filip:
| | (n+1)tgm | | tgm | | k | |
limn−>inf |
| = limn−>inf |
| * limn−>inf |
| * |
| | ntgk | | m | | tgk | |
= 1 * 1 * 1 = 1
7 gru 22:17
Filip:
Podpunkt b) dosc analogicznie
7 gru 22:18
xyz: Na pewno to jest dobrze? W podpunkcie a powinien wyjść szereg rozbieżny.
8 gru 16:53
Filip: Tego nie wiem, ja bledu w podpunkcie a) nie znalazlem
8 gru 17:00
xyz: Podpunkt b wyszedł mi też 1, a na wolframie sprawdzam to obydwa szeregi powinny być rozbieżne.
8 gru 17:06
Filip:
| | an+1 | |
Policz wolframem granice: limn−>inf |
| = |
| | an | |
8 gru 17:18
jury: Tzn., że w tym wypadku to kryterium jest bezużyteczne?
8 gru 17:25
ICSP: | | π | | tg(π/2n) | | π | | π | |
lim n*tg( |
| ) = lim |
| * |
| = |
| ≠ 0 |
| | 2n | | π/(2n) | | 2 | | 2 | |
Szereg nie spełnia warunku koniecznego, więc jest rozbieżny.
8 gru 17:34
8 gru 18:20