Styczna do okregu
Xter: Wyznacz rownanie prostej stycznej do okregu x
2 − 8x + y
2 + 6y = 0 nachylonej do osi OX pod
katem 135
0.
Przeksztalcilem rownanie okregu do postaci kanonicznej i obliczylem wspolczynnik a tej prostej,
ale nie wiem jak uzyskac wyraz wolny b

rownanie okregu:
(x−4)
2 + (y+3)
2 = 25
rownanie prostej:
y=−x +b
Ma ktos jakis pomysl?
1 mar 19:24
zet:
1/ sposób
podstaw za y= −x+b do równania okręgu
otrzymasz równanie kwadratowe z parametrem "b", oblicz deltę w zależności od "b"
nałóż warunek : Δ=0 i wyznacz "b"
i to wszystko

2/ sposób
odległość "d" środka S od tej prostej jest d= r
prosta; −x−y+b=0 S( 4,−3) r= 5
| | |−1+b| | |
d= U{|−4 +3+b|}{√1+1= |
|
|
| | √2 | |
|−1+b|= 5
√2
−1+b = 5
√2 v −1+b= −5
√2
wyznacz "b"
1 mar 19:32
Xter: dziekuje bardzo
1 mar 19:33
zet:
poprawię zapis:
| | |−4+3+b| | | |−1+b| | |
d= |
| = |
| |
| | √1+1 | | √2 | |
1 mar 19:34
Ciree Strzyżów: Śmierdzisz malina i grac w csa nie potrafisz!
1 mar 19:36