jednokładność
Wera: Dana jest prosta m o równaniu y=2x − 3 oraz punkt O(0,0). Wyznacz równanie prostej, która jest
obrazem prostej m w jednokładności J
ok , jeśli :
a) k=−3
b) k=2
7 gru 20:14
janek191:

O = ( 0, 0) y =2 x − 3
a) k = − 3
A = ( 0, −3) A ∊ m
A' = (0, −3*(−3)) = (0, 9)
Prosta jest równoległa do danej i przechodzi przez A'
y = 2 x + b
9 = 2*0 + b ⇒ b = 9
Odp.n : y = 2x + 9
=============
7 gru 20:25
Wera: Dziękuję
7 gru 20:26
janek191:

b) O = ( 0, 0) y = 2 x − 3
k = 2
B ∊ m B = ( 0, −3)
→
OB = [ 0, − 3 ]
Mamy
→ →
OB ' = k * OB = 2 *[0, −3] = [ 0, − 6]
B ' = ( 0, − 6)
Prosta n jest równoległa do m i przechodzi przez B'
y = 2 x + k
− 6 = 2*0 + k
k = −6
n : y =2 x − 6
===============
7 gru 20:38