Bryły
fryk: Oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu:
a) trójkąta równoramiennego o podstawie długości 10 cm i ramieniu długości 13 wokół podstawy,
b) kwadratu o boku długości 2 cm wokół przekątnej,
c) rombu o przekątnych 6 cm i 8 cm wokół krótszej przekątnej.
1 mar 19:21
fryk: Pomoże ktoś?
1 mar 19:28
fryk: ?
1 mar 19:33
fryk: Potrafi ktoś to zadanie?
1 mar 19:47
fryk: Pomóżcie! Błagam!
1 mar 20:11
fryk: Podpunkt b i c zrobiłam, ale a nie umiem
1 mar 20:26
zet:

Bryła składa się z dwóch stożków sklejinych podstawami
Stożki mają te same wymiary
IAO|= H
st= 5
IACI = l = 13 −− długość tworzącej st.
h(trójkątaABC)= r(st}
z tw. Pitagorasa w ΔAOC
h
2= 169−25=144 => h= r = 12
V(bryły)= 2*V(st) =
23πr
2*H=.....
P
c = 2*P
b( st) ( bo podstawy sklejone
P
c= 2*πr l =........
1 mar 20:47