gramatyka bezkontekstowa
Filip:
Witam, mam taki jezyk z gramatyki bezkontekstowej
S→A1B A→0A|ε B→0B|1B|ε
Czy dobrze mysle, ze to bedzie mi dla lancucha dlugosci n generowalo wszystkie kombinacje o tej
dlugosci nad alfabetem {0, 1}?
Czyli:
1) 1
2) 01, 10, 11
3) 001, 010, 100, 110, 101, 011, 111
itd...
Ogolny wzory na liczbe takich lancuchow o dlugosci n to bedzie 2n − 1?
7 gru 19:08
Pytający:
> Czy dobrze mysle, ze to bedzie mi dla lancucha dlugosci n generowalo wszystkie kombinacje o
tej dlugosci nad alfabetem {0, 1}?
No nie, łańcuchy zawierające same zera nie należą do języka generowanego przez tę gramatykę
(łańcuch pusty też nie). Ale musiałeś sam to zauważyć, bo reszta się zgadza.
7 gru 19:56
Filip: Tak, racja tu o tym nie wspomnialem. Masz pomysl jak generowac kolejne lanuchy? Narazie jedynie
wpadlem na pomysl, aby brac wygenerowane lancuchy na miejscu i − 1 a nastepnie do kazdego z
nich dodawac na poczatku 0, albo na koncu 0 lub 1. Jednak takie generowanie sprawia problem,
ze tworza mi sie duplikaty, a nawet po 3/4 takie same lancuchy, chcialbym to wyeliminowac.
Przykladowo moim sposobem generuje z lancuchow {01, 10, 11}
1) Dla 01 dostaje:
001, 010, 011
2) Dla 10 dostaje:
010, 100, 101
2) Dla 11 dostaje:
011, 110, 111
Jak widac w tym sposobie jest zle to, ze dostaje dla 01 oraz 11 taki sam lancuch − 011.
Problem sie nasila jezeli bedziemy generowac kolejne lanuchy o wiekszej dlugosci
7 gru 20:07
Pytający:
W sensie jak to zrobić w programie? Ano po kolei generujesz wszystkie łańcuchy binarne danej
długości z pominięciem tego złożonego z samych zer.
A jeśli pytasz jak generować łańcuchy długości (n+1) z łańcuchów długości n, to niech:
• an[i] będzie i−tym łańuchem długości n wedle kolejności leksykograficznej,
• x | y to konkatenacja x oraz y,
wtedy:
• an+1[0] = 0 | an[0],
• an+1[2i + 1] = an[i] | 0 dla 0 ≤ i < 2n − 1,
• an+1[2i + 2] = an[i] | 1 dla 0 ≤ i < 2n − 1.
Startujesz rzecz jasna od a1[0] = 1.
7 gru 22:28
Filip:
Hmm no tak, jednak analizujac twoj algorytm nie dojde do tego co samego na co natrafilem? Ze
dla lancucha o dlugosc n niektre wygenerowane lancuchy beda sie powtarzac
Przeanalizujmy twoj algorytm
Lancuchy o dlugosci 2 tworzone z lancucha o dlugosci 1
{"01", "10", "11"}
Lancuchy o dlugosci 3 tworzone z lancuchow o dlugosci 2
{"001", "010", "100", "110", "011", "101", "111"}
Lancuchy o dlugosci 4 tworzone z lancuchow o dlugosci 3
{"0001", "0010", "0100", "1000", "1100", "0110", "1010", "1110",
"0011", "0101", "1001", "1101", "011", "1011", "1111"}
Okej, dopiero po przeanalizowaniu twojego algorytmu juz widze, ze eliminuje on mozliwosc
wystapienia tego samego lancucha kilka razy. Dzieki!
7 gru 22:41
Filip:
Nasuwa sie pytanie jak to zapisac optymalnie w kodzie, wiemy ile kolejnych lancuchow bedzie,
wiec moze jakas dynamiczna alkokacja + realloc()?
7 gru 22:45
Pytający:
Standardowo: chcesz zapisać wszystkie wygenerowane łańcuchy w pamięci czy jedynie robić coś z
każdym kolejnym na bieżąco podczas generacji (w sensie bez zapisywania)?
7 gru 22:55
Filip:
Chce miec n wygenerowanych lancuchow zapisanych w pamieci, poniewaz pozniej bede musial
posortowac wygenerowane lancuchy
7 gru 22:57
Pytający:
Nie musisz ich sortować, przecież w moim wpisie z 22:28 są już posortowane (wcześniej nie
zwróciłem uwagi, że o 22:41 wypisujesz je w innej kolejności niż przeze mnie podana).
7 gru 23:16
Filip:
Racja, jednak narazie co zrobilem wyglada mniej wiecej tak, znowu mam ten sam problem, z tym ze
genereuje nadmierna ilosc palindrom i na biezaca sprawdzam kiedy moj index bedzie rowny n.
Wtedy koncze dzialanie programu. No i maksymalna ilosc palindromow ktora moge wygenerowac to
2
13
Podrzucam kod:
https://pastebin.com/pqStJSGJ
8 gru 11:57
Pytający:
Palindromów mówisz?

Znowu zaczynasz od magicznych liczb... jak dla mnie łatwiej od razu robić jak trzeba niźli
później przerabiać.

Podrzucam "przeróbkę":
https://ideone.com/6y5oYH
8 gru 16:22
Filip:
Juz mi sie powoli w glowiee przewraca od tej gramatyki, to dlatego ze niedawno robilem
palindromy, dzieki za kod
8 gru 21:30