Liczby zmiennoprzecinkowe - zadanie
Shizzer: Piszę tutaj o tym zadaniu, bo nie wiem już zbytnio gdzie szukać pomocy, a sam tego nie
zdołam rozwikłać. Zaryzykuję, może ktoś będzie w stanie pomóc.
Zadanie:
Rozważ liczby zmiennoprzecinkowe zapisane na 8−bitach. Bit znaku zajmuje 1 bit, cecha 3 bity
i zapisana jest z nadmiarem 4, mantysa wykorzystuje 4 bity. Jaka jest największa wartość, którą
można zapisać w podanym systemie?
Moje rozwiązanie, które jest podobno błędne:
Liczba będzie największa wtedy, gdy bit znaku = 0 i cecha oraz mantysa będą największe z
możliwych
do zapisania. Stąd:
Cecha: 111 −> 7 − 4 = 3 (bo cecha jest zapisana z nadmiarem 4)
Mantysa: 1111 −> mantysa jest domyślnie znormalizowana więc jest równa: 01,1111
| | 1 | |
Największa liczba jest więc równa: 01,1111 * 23 = 1111,12 = 15 |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
Poprawna odpowiedź to 7 |
| . Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc odnaleźć błąd?  |
| | 4 | |