Dla jakich wartości parametru Dla jakich wartości parametru ma trzy różne pierwi
mjm: Witam, byłby ktoś w stanie pomóc? kompletnie się zawiesiłem na tym zdaniu
Dla jakich wartości parametru m ∈ R Dla jakich wartości parametru
(2m2+ m – 1)x3+ (5 – m)x2– 6 x = 0
ma trzy różne pierwiastki, które tworzą ciąg arytmetyczny?
Mila:
(2m
2+ m – 1)x
3+ (5 – m)x
2– 6 x = 0 ⇔
x*[(2m
2+ m – 1)x
2+ (5 – m)x– 6 ] = 0
1) x=0 − jedno z rozwiązań
2) (2m
2+ m – 1)x
2+ (5 – m)x– 6 = 0 − równanie ma dwa różne rozwiązania ⇔
a) (2m
2+m−1)≠0 i Δ>0
a1)
2m
2+m−1≠0
Δ
m=9
a2)
Δ=(5−m)
2+24*(2m
2+m−1)>0⇔
| | 1 | | 1 | |
łącznie :m∊R\{−1,− |
| , |
| } |
| | 7 | | 2 | |
3) Jeżeli : 0, x
1,x
2 są wyrazami ciągu arytmetycznego, w tej kolejności, to
z wzorów Viete'a:
| | m−5 | | m−5 | | −6 | |
x1+x2= |
| ⇔3x1= |
| i 2x12= |
| <0 dla m∊D |
| | 2m2+m−1 | | 2m2+m−1 | | 2m2+m−1 | |
sprzeczność
4)
Jeżeli x
1,0,x
2 są wyrazami ciągu arytmetycznego, w tej kolejności, to:
x
1+x
2= 0 ⇔x
1=−x
2
| | m−5 | |
x1+x2= |
| =0⇔m=5 |
| | 2m2+m−1 | |
5) Jeżeli x
1,x
2,0 są wyrazami ciągu arytmetycznego, w tej kolejności, to:
x
1=2x
2, wyrazy c.a. są ujemne
Posprawdzaj rachunki i spróbuj dokończyć (5)