Funkcja tworząca
stud: Niech a
n oznacza liczbę sposobów rozmienienia kwoty n zł na monety o nominałach
1 zł, 2 zł i 5 zł, w których użyto parzystej liczby monet dwuzłotowych. Znajdź funkcję tworzącą
A(x) ciągu a
n (
∞, n=0) i oblicz a
10
A(x) = (1 + x + x
2+ ... )(1 + x
4 + x
8 + ... ) (1 + x
5 + x
10+ ...)
| | 1 | |
A(x) = |
| U{1}{1 − x4) U{1 − x5} |
| | 1−x | |
I tutaj utknąłem
7 gru 16:03
7 gru 19:45
stud: Wyszło mi:
| | | | | | | |
| + |
| − |
| + |
| |
| (x−1)3 | | (x−1)2 | | (x−1) | | (x+1) | |
| | | | | |
+ |
| + |
| |
| | (x2 + 1) | | (x4 + x3 + x2 + x + 1) | |
O ile te pierwsze jeszcze potrafię przekształcić, to co zrobić z tymi ostatnimi tworami nie mam
pojęcia
7 gru 21:10