Jak wyznaczyć dziedzinę funkcji logarytmicznej?
hemek: Jak wyznaczyć dziedzinę funkcji logarytmicznej?
| | 1 | |
f(x) = logx2−1(22x+1− |
| ) |
| | 8 | |
Potrzebuję by ktoś mi wyjaśnił i wyznaczył założenia.
x
2 − 1 >0
x
2 − 1 ≠ 1
i teraz o tak:
czy w ten sposób:
mam już mętlik w głowie
7 gru 11:48
Eta:
Pierwsze jest ok
i rozwiąż
Dziedzina : wybierasz część wspólną tych rozwiązań
7 gru 11:50
Filip:
logab
a > 0 i a != 1 i b > 0
7 gru 11:50
janek191:
Cztery wiersze od góry.
7 gru 11:51
hemek: jeszcze nurtuje mnie jak zrobić:
log2[logx(x+1)]
wtedy:
x+1 > 0
x > 0
x ≠ 1
logx(x+1) > 0 ?
wtedy rozważam dwa przypadki:
logx(x+1) > logx1 i x∊(0,1) lub logx(x+1) > logx1 i x∊(1, ∞)
f.rosnąca z def. znak "<" f.malejąca z def. znak ">"
x+1 < 0 i x∊(0,1) lub x+1 > 0 i x∊(1, ∞)
dobrze myślę?
7 gru 12:05
Jerzy:
Generalnie masz: x > 0 i x ≠ 1
Dla : x ∊ 0,1) logx(x+1) > 0 ⇔ 0 < x + 1 < 1 ⇔ − 1 < x < 0 ( odpada )
Dla : x ∊ (1,∞) logx(x+1) > 0 ⇔ x + 1 > 1 ⇔ x > 0
Wniosek ?
7 gru 12:45
hemek: Już się pogubiłem, każdy to inaczej interpretuje.
Jak to rozwiązać krok po kroku?
7 gru 15:05
Jerzy:
Czego nie rozumiesz z wpisu 12:45 ?
7 gru 15:07
hemek:
Jeśli mam log2(x+1)
to dziedziną będzie po prostu x+1>0 ⇔ x>−1
Jeśli mam logx(x+1)
to:
zacznijmy od tego czy rozumiem teorię
dla loga(x) dla a∊(0, 1) jest funkcja malejącą
z definicji loga(x1) < loga(x2) ⇔ x1 > x2
dla loga(x) dla a∊(1, ∞) jest funkcja rosnącą
z definicji loga(x1) < loga(x2) ⇔ x1 < x2
czy na podstawie tego obliczamy (mój wpis z 12:05)
Ty podszedłeś do tego inaczej, i nie wiem czy ja robię to jakoś "na około" lub po prostu
błędnie.
Odnośnie twojego wpisu:
−1 < x < 0 odpada, bo "x" nie może być ujemny (dobrze myślę?)
Tylko że z twojego rozwiązania,
x>0 i x≠1 i x>0
dziedzina wychodzi x(0,1)∪(1,∞)
A ja mam w odpowiedziach x∊(1, ∞)
7 gru 15:26
hemek: Na tym polega moje niezrozumienie tematu.
7 gru 15:29
Jerzy:
Masz funkcję: f(x) = logax
Jeśli a ∊(0,1) , to f(x) > 0 gdy: x ∊ (0,1)
Jeśli a > 1 , to f(x) > 0 gdy x > 1
i to cała filozofia.
7 gru 15:34
6latek: log2(logx(x+1))
1)x>0 i x≠1 z tego x∊(0,∞)\{1}
2) x+1>0 to x>−1 x∊(−1,∞)
3) logx(x+1)>0
Zanim przejdziemy do rozwiazania odpowiedz na pytanie
Dlaczego uwazasz ze f(x)= logx(x+1) dla x∊(0,1) jest funkcja rosnaca z defincji?
7 gru 15:36
6latek: Nie bylo waszych wpisow jak pisalem
7 gru 15:39
hemek: @6latek coś takiego nam podała Pani Profesor na zajęciach, że z definicji... i to co napisałem
wyżej.
Zadania rozwiązuję analogiczne ale tutaj mi coś nie gra, a ciężko zrobić
zadanie którego się nie rozumie. Dlatego tak opisałem problem.
7 gru 15:42
Jerzy:
Popatrz 12:45 przedostatnia linijka , jakie liczby spełniają jednoczesnie dwa warunki:
x > 0 i x ∊ (1,∞ ) ..... i masz odpowiedź z książki.
7 gru 15:43
Jerzy:
Popatrz na wykresy funkcji: y = logax , dla : a ∊ (0,1) oraz dla a > 1 , to zrozumiesz.
7 gru 15:45
Jerzy:
Popatrz tutaj: matematykaszkolna.pl/strona/219.html
7 gru 15:46
Jerzy:
Nie sądzę , aby nauczycielka ("Pani Profesor") podała wam na lekcji taką brednię.
7 gru 15:52
hemek: Dobra, zrozumiałem. Dziękuję za pomoc.
7 gru 15:53