Geometria analityczna
Sotomski: Punkt A(1,3) jest wierzchołkiem kwadratu o równaniu x2+2x+y2−4y=0. Oblicz współrzędne
pozostałych wierzchołków
7 gru 10:09
6latek: Masz tam (wpisz a otrzymasz )
Po drugie to rownanie nie jest rownaniem kwadratu tylko okregu
7 gru 10:11
Sotomski: S(−1,2)
r=√5
a=2√5
Dalej nie wiem jak obliczyć współrzędne
7 gru 10:33
Filip:
Napisz porzadnie tresc zadania
7 gru 11:14
Sotomski: Taką treść otrzymałem w PDfie. Jest to kopiuj wklej.
7 gru 11:15
Jerzy:
Człowieku, jak kwadrat jest opisany równaniem ?
7 gru 11:18
Filip:
Jerzy skoro dostał to w wersji pdf, najprawdopodobniej jest w trakcie pisania
testu/kartkowki, a na tym zabronione jest korzystanie z materiałow pomocniczych
7 gru 11:22
Sotomski: Ciekawe od kiedy Nauczyciele korzystają tylko z książki, a z materiałów dodatkowych cyfrowych
już nie. Ciekawe rozumowanie
7 gru 11:29
Eta:

Pewnie treść jest taka:
Punkt A(1,3) jest wierzchołkiem kwadratu wpisanego
w okrąg o równaniu x
2+y
2+2x−4y=0
Jeden ze sposobów :
S( −1,2) jest środkiem odcinka AC
więc ........ C(−3,1)
| | 2−3 | | 1 | |
prosta AC⊥BD więc aAC= |
| = |
| to aBD=−2 |
| | −1−1 | | 2 | |
to BD: y= −2(x−x
S)+y
S
BD: y=−2x
Rozwiąż układ równań prostej y= −2x i okręgu
.............................
otrzymasz D(0,0) i B(−2,4)
7 gru 11:32
janek191:

C = (x,y)
S jest środkiem odcinka AC.
pr. BD jest prostopadła do pr. AC
Dokończ
7 gru 11:33
Sotomski: Dziękuje
7 gru 11:35
Eta:
2 sposób → →
Z prostopadłości wektorów AS ⊥BS
→AS=[−2,−1] → BS=[−1−x,2−y]=[1,−2]=[−1,2]
to −1−x=1 i 2−y=−2 lub −1−x=−1 i 2−y=2
x=−2 i y=4 lub x=0 i y=0
B(−2,4) D(0,0)
C(−3,1) −−− jak poprzednio
7 gru 11:48
jc: Przykładowe równanie kwadratu: |x|+|y|=1.
7 gru 11:51
Jerzy:
11:51 , opisz proszę tym równaniem kwadrat , w którym jeden z wierzchołków to: A = (1,3) , a
długość boku 4
7 gru 13:37
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
On podal tylko przyklad rownania opisujacego kwadrat
rownie dobrze moze byc |x|+|y|=5 albo =4
7 gru 13:40
Jerzy:
Witaj Krzysztof

Nie ma w matematyce takiego pojęcia jak
równanie kwadratu
7 gru 13:44
6latek: Rozumiem to .
To tak jest jak sie nie sprawdzi tresci
Tak samo jak kolego napisal .Dany jest trojkat ABC ktorego miara wynosi 50o
7 gru 13:48
jc: Kwadrat z rysunku:
|2x+y| + |x−2y+5| = 5
7 gru 14:24