matematykaszkolna.pl
Funkcja rosnąca, malejąca, jak określić Damian#UDM: Mam pochodną takiej funkcji
 x 
f(x) = 2 −

324−x2 
zastanawia mnie to jak mam określić czy funkcja jest malejąca czy rosnąca? Chodzi mi o to jak narysować jej ramiona czy tam szlaczek na osi Ox ? Bo jak jest funkcja liniowa, wielomianowa czy kwadratowa to wszystko jest jasne, wszystko zależy od liczby stojącej przy największej potędze. A co na przykład w takim przypadku? Wydaje mi się, że rysunek tej pochodnej będzie szedł z góry na dół, czyli malał. Proszę o pomoc emotka
7 gru 01:09
znak:
 324 
Pochodna tej funkcji to −

. Teraz zauważ, że dziedziną
 (−x2 + 324)−x2 + 324 
pochodnej jest przedział (−18, 18) oraz, że skoro 182 = 324, to −x2 + 324 > 0 dla tych wartości x. Wobec tego mianownik jest stale dodatni, a więc wyrażenie jest stale ujemne. Stąd symbolicznie można narysować kreskę ukośną w dół na rysunku, pod osią OX oczywiście wszystko, albo wężyka, kto co woli. Twoja odpowiedź co do rysunku jest niejednoznaczna. Co oznacza "z góry na dół"? Z nad osi OX pod os OX? Czy może zaczniesz rysować pod osią OX i będziesz rysował dalej w dół? Ma to znaczenie, bo ten rysunek jest czysto symboliczny emotka Zawsze jak nie jesteś pewien, to możesz sprawdzić, jak zachowuje się funkcja pierwotna, albo chwilę w programach graficznych poklepać i sobie sprawdzić, czy wszystko gra.
7 gru 01:38
Damian#UDM: Z góry na dół oznacza z nad osi Ox pod oś Ox emotka Dziękuje za wytłumaczenie emotka
7 gru 23:49