dowód
kasia0948: | | | |
Wykaż, że tylko jedna liczba spełnia nierówność | ≤ n−1. |
| | |
| n(n−1)(n−2)(n−3)! | |
| ≤ n−1 |
| (n−3)!(n−n+3) | |
n(n−1)(n−2)−6(n−1) ≤ 0
(n−1)(n
2−2n−6) ≤ 0
f(n)=n
2−2n−6
Δ=4+24=28,
√Δ=2
√7
| | 2+2√7 | | 2−2√7 | |
n1= |
| =1+√7 n2= |
| =1−√7 |
| | 2 | | 2 | |
(n−1)(n−1−
√7)(n−1+
√7) ≤ 0
n∊(−
∞, 1−
√7> ∪ <1, 1+
√7>, n > 0
√7≈2.65
n∊<1, 1+
√7>, n∊ℕ
n∊<1, 3.65>
n∊{1,2,3}
Czy może ktoś mi powiedzieć co źle robię? Bo siedziałam dziś cały dzień nad tym zadaniem, ono
jest z tegorocznej matury próbnej z matematyki rozszerzonej OPERON. Za każdym razem otrzymuję
3 liczby spełniające wszystkie warunki podane w zadaniu, jak na moje to polecenie jest błędne.
Prosiłabym jednak o sprawdzenie mojego rozwiązania, dziękuję.
7 gru 00:34
Filip:
Gdzie zalozenie, ze (n − 3)! ∊ N ? n − 3 >= 0, n >= 3 i n ∊ {1, 2, 3} ===> n = 3
7 gru 00:51
kasia0948: Boże zapomniałam na śmierć o założeniach istnienia symbolu Newtona, przepraszam i dziękuję!
7 gru 00:56
6latek: | | n(n−1)(n−2) | | n(n−1)(n−2) | |
= |
| = |
| |
| | 3! | | 6 | |
7 gru 09:36