Pokaż, że relacja jest przechodnia
vill: W zbiorze N2 określona relację porządku wzorem:
xRy⇔(x+1)|(y+1)
a) Pokaż, że R jest relacją przechodnią
[(xRy ∧ yRz) ⇒ xRz] ⇒ [(x+1)|(y+1) ∧ (y+1)|(z+1) ⇒ (x+1)|(z+1)]
Bardzo proszę o pomoc lub wskazówki co powinienem dalej zrobić
b) Wyznaczyć kresy i elementy wyróżnione zbioru S={1,2,5,8,11}
6 gru 23:19
ite:
Jeśli dla x,y∊ℕ (x+1)|(y+1), to można zapisać, że istnieje takie k∊ℕ dla którego (y+1)=k*(x+1).
Stąd
(y+1)=k*(x+1) ∧ (z+1)=m*(y+1) ⇒ (z+1)=m*k*(x+1)
oraz k,m∊ℕ ⇒ k*m∊ℕ
czyli [(x+1)|(y+1) ∧ (y+1)|(z+1) ⇒ (x+1)|(z+1)]
7 gru 10:13
ite: b/ W tym punkcie najlepiej na początek wypisać pary, które należą do relacji.
7 gru 11:09