matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
taylor
salamandra:
Wyznacz cztery pierwsze wyrazy szeregu Taylora dla f(x)=sinx x0= π f'(x)=cosx f'(x0)=1 f''(x)=−sinx. f''(x0)=0 f'''(x)=−cosx f'''(x0)=−1 f
IV
(x)=sinx f
IV
(0)=0
1
0
−1
0
f(x)=0+
(x−π)+
*(x−π)
2
+
*(x−π)
3
+
*(x−π)
4
=
1!
2!
3!
4!
−1
x−π+
(x
3
−3πx
2
+3π
2
x−π
3
)=
6
1
1
1
π
3
= x−π−
x
3
+
πx
2
−
π
2
x+
6
2
2
6
Czy to jest dobrze?
6 gru 23:08
ABC:
a ile to jest cos π?
6 gru 23:10
salamandra:
−1 oczywiście*
6 gru 23:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick