Przedstawić wektor jako kombinację liniową trzech wektorów( jeśli się da)
Daniel: Witam. Mam pytanie odnośnie zadań związanych z liniową niezależnością. Podaję zadania w linku:
https://zapodaj.net/32927b438ef32.png.html . Nie wiem czy dobrze rozwiązuję te zadania, ponieważ w obu przykładach wychodzi mi, że
te wektory są liniowo zależne(v1,v2,v3).
Przykładowo w tym pierwszym zadaniu gdy policzę wyznacznik i wychodzi mi 0, to wtedy te wektory
są układem liniowo zależnym, tak? Czyli nie są chyba kombinacją liniową? No bo z układu
Cramera nie da się tego rozwiązać(nie dzieli się przez 0.). Chyba, że ja coś źle rozumiem.
Proszę o pomoc
6 gru 22:44
jc: A mógłbyś tu wpisać te wektory? Na jednym niewielkim ekranie trudno oglądać jedno okno,
a na drugim pisać.
6 gru 22:52
Qulka:
jeśli det=0 to są liniowo zależne
v=a•v1+b•v2+c•v3 masz 3 równania (każdy wiersz oddzielnie) i 3 niewiadome a,b,c ...da się
6 gru 23:02
ABC: w pierwszym wektory są liniowo zależne − trzeci to pierwszy plus dwa razy drugi, ale to jeszcze
nie znaczy że nie będzie można danego wektora zapisać za pomocą ich kombinacji − może leżeć w
płaszczyźnie które one wyznaczają
6 gru 23:03
Daniel: No matodą Gaussa też próbowałem. Zapisałem je w macierzy 3x4(wiersze x kolumny) :
[−1 2 3 −2
2 1 4 −1
3 −1 1 3 ]
I tutaj w trzecim wierzu mam po uproszczeniu coś takiego [ 0 0 0 2] (to jest sprzeczne). Co
wtedy trzeba zrobić?
6 gru 23:15
jc: Oznacz to, że 4 kolumna nie jest kombinacją liniową trzech pierwszych kolumn.
6 gru 23:32
Daniel: Czyli tak jak myślałem, dzięki za pomoc. A w tym drugim przykładzie, gdy chcę wyznaczyć
liniową zależność/niezależność to jedyną opcją jest zapisanie wektorów v1,v2,v3 w macierzy
i policzenie z przekształceń Gaussa? I czy ma znaczenie jaką wybiorę kolejność zapisu?
W sensie czy mam napisać macierz 3x4 czy 4x3 ? Pokażę wam w linku jak to zrobiłem i prosiłbym
o odpowiedź czy to jest dobrze czy może jakoś inaczej muszę to zrobić.
https://zapodaj.net/ad02715a17d0c.jpg.html
6 gru 23:48
jc:
3 2 −1 3
4 1 2 1
1 −1 2 −4
3 1 1 0
Wektory są liniowo niezależne, a więc żaden z nich nie da się wyrazić przez pozostałe.
7 gru 00:00
Daniel: Ale ja mam pokazać, że wektory v1,v2,v3 są liniowo zależne lub niezależne,
a ty dałeś jeszcze ten wektor V w ostatniej kolumnie
7 gru 10:57
znak: Bo tak się to sprawdza. Wprost z definicji:
a1v1 + a2v2 + a3v3 + a4v4 = 0, gdy a1 = a2 = a3 = a4 = 0, to wektory są liniowo
niezależne. W przeciwnym wypadku są liniowo zależne. I teraz zauważ, że po rozwinięciu
dostajemy pewien układ czterech równań z czterema niewiadomymi, co odpowiada zapisowi A*X = 0,
gdzie A to macierz podana przez jc, zaś X to wektor współczynników [a1, a2, a3,
a4]T.
I teraz korzystamy z tego, że jedynym rozwiązaniem równania powinien być wektor [0, 0, 0, 0]T.
Wobec tego wystarczy sprawdzić, czy det(A) ≠ 0, bo tylko wtedy mamy dokładnie jedno
rozwiązanie układu jednorodnego.
7 gru 11:29
jc: Wydawało mi się, że pytasz, czy ostatni wektor jest kombinacją wcześniejszych wektorów.
Nie pisałem nawiasów, więc wyszła macierz.
Faktycznie policzyłem wyznacznik, a właściwie komputer policzył. Wyszła liczba ≠ 0,
co oznacza, że wektory są liniowo niezależne, a więc żaden nie jest kombinacją liniową
pozostałych, w szczególności czwarty wektor.
Jeśli odrzucimy jeden z wektorów, na przykład czwarty,
to pozostałe wektory nadal będą liniowo niezależne.
7 gru 11:48
Daniel: Ale skąd masz ten wyznacznik co wyżej podałeś?:
3 2 −1 3
4 1 2 1
1 −1 2 −4
3 1 1 0?
Wektor V mam [−6 −2 8 0] , V1=[3 4 1 3] v2= [−2 −1 1 −1] i v3=[−1 2 3 1].
Czyli przykładowo pierwszy wiersz macierzy powinien chyba wyglądać tak: [3 −2 −1 −6] ?
7 gru 12:00
znak: Ponieważ jc wyciągnął skalar przed wektor. Innymi słowy −2*v4 = −2*[3 1 −4 0]T. I nie ma
z tym problemu, można tak zrobić i wtedy liczyć. Jak nie chcesz tak, to po prostu liczysz
wyznacznik macierzy 4x4, gdzie czwarta kolumna to wektor V pierwotny, to jest [−6 −2 8 0]T.
Wyznacznik będzie inny, ale to nie ma znaczenia, wciąż niezerowy.
Tylko teraz inna sprawa: widzę, że jc ma mały błąd. W trzecim wierszu, w trzeciej kolumnie
powinna być 3 zamiast 2. I ta mała zmiana sprawia, że det(A) = 0.
7 gru 12:27
Daniel: A na zajęciach wykładowca mówił nam, że można z rzedu macierzy wywnioskować czy jest lnz czy
lz.
Jeśli przy trzech niewiadomych rząd wyjdzie nam 3 to układ wektorów jest liniowo niezależny.
A jesli rząd jest mniejszy niż 3 to układ jest liniowo zależny. W tym przypadku rząd wyszedł mi
2, bo dwa
wiersze się wyzerowały, czyli układ jest liniowo zależny.
Z wyznacznikiem 4x4 za długo by mi się zeszło, żeby go liczyć na kolosie. W przypadku 3x3 to
będę sobie liczył wyznacznik, ale tutaj
chyba lepiej z tymi rzędami kombinować.
7 gru 12:45
znak: Nigdzie nie powiedziałem, że nie można. Rząd macierzy też można sprawdzać, zarówno dla macierzy
głównej jak i rozszerzonej. Dodatkowo ja bym zadanie robił "od tyłu". Czyli najpierw bym
sprawdził, czy v1, v2, v3 są lnz/lz. Bo jeśli są lz, to wówczas dołączenie wektora v4
wciąż będzie lz.
7 gru 13:10
jc: Ależ to prawie to samo.
Aby znaleźć rząd wykonujesz operacje elementarne, a w przypadku macierzy kwadratowej
podobnie liczysz wyznacznik (z dwoma zastrzeżeniami, zamiana kolumn zmienia znak,
czynnik ma znaczenia dla wyniku).
7 gru 13:18
Daniel: Ok, a co z tymi kombinacjami. Bo tutaj znowu jak zapisze macierz, żeby sprawdzić czy układ
wektorów v1 v2 v3
jest kombinacją wektora V, która wygląda tak :
3 −2 −1 −6
4 −1 2 −2
1 1 3 8
3 −1 1 0
to drugi wiersz po uproszczeniu metodą Gaussa wygląda tak [ 0 0 0 4], czyli ten układ równań
jest sprzeczny? I w takim wypadku
te trzy wektory nie są kombinacją wektora V ?
7 gru 13:30
jc: Masz rację, czwartej kolumny nie wyrazimy przez pierwsze trzy.
Za to (trzecia kolumna) = (Pierwsza kolumna) + 2*(druga kolumna)
7 gru 13:58
7 gru 14:19
jc: W porządku.
7 gru 14:27
Daniel: To w takim razie dzięki wszystkim za pomoc.
7 gru 14:29