calka
HGH: Jak obliczyć taka całke
Doszedłem do postaci:
| | x−1 | | 1 | |
18∫ |
| dx +24∫ |
| dx |
| | (9x2+6x+2 | | (9x2+6x+2 | |
i tą druga policzyłem i wyszła dobrze, ale jak policzyć ta pierwsza?
6 gru 21:55
ABC:
ja bym zrobił od początku rozkład z pochodną mianownika
6 gru 21:57
ABC:
| | 1 | | 4 | |
czyli x−1= |
| (18x+6)− |
| |
| | 18 | | 3 | |
6 gru 21:59
HGH: no wlasnie ten wzor ma byc uzyty w tym zadaniu ale jak to zacząć?
6 gru 21:59
ABC: pokazałem ci
6 gru 22:00
HGH: no tak

zle nawias przekształcałem, wszystko jasne juz mam
6 gru 22:01
ICSP: 18(x−1) + 24
Jak to ma się zsumować do x−1?
| | x−1 | | 1 | | 18x + 6 | | 4 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx |
| | 9x2 + 6x + 2 | | 18 | | 9x2 + 6x + 2 | | 3 | | 9x2 + 6x + 2 | |
= ...
6 gru 22:01