wartosc oczekiwana
matheus: | | 1 | |
jak obliczyc takie cos? E( |
| ) |
| | X+1 | |
dane mam takie:
zmienna losowa x − jej prawdopodobienstwo
0 − 0,7
1 − 0,2
2 − 0,1
obliczyłem: E(X) = 0,4
6 gru 21:50
ABC: musisz zbudować nową zmienną w/g tego wzoru , gdyby się wartości powtarzały to musisz dodać ale
tu tak nie będzie
6 gru 21:55
matheus: ok, wyszło mi 0,83 czyli wychodzi, że dobrze.
a jeszcze chcę się zapytać o E(X2).
no bo wychodzi na to ze trzeba podniesc do kwadratu razy jej prawdopodobienstwo,
ale widzialem tez wartosc oczekiwana z iloczynu E(XY) = E(X) * E(Y), więc by wychodzilo
E(X)*E(X).
dlaczego to nie może tak być?
6 gru 22:10
jc: EX EY = EXY, tak jest dla niezależnych zmiennych losowych, X i X na ogół są zależne.
6 gru 22:15
matheus: rozumiem, dzięki.
6 gru 22:18