.
xyz: Zbadaj zbieżność szeregu n=2∑ π *((n−1)/n)n do kwadratu
Wychodzi mi 1/e a ma wyjść sazereg rozbieżny.
6 gru 21:25
ICSP: lim an = πe ≠ 0 ⇒ szereg jest rozbieżny ponieważ nie spełnia warunku koniecznego.
6 gru 21:37
xyz: Można troszkę jaśniej? MI wyszło lim n→∞ π1/n*((n−1)/n)n= 1/e
6 gru 21:46
ICSP: | | 1 | | 1 | |
lim an = lim π * |
| = π* |
| = πe |
| | | | e−1 | |
6 gru 21:50
6 gru 21:54
xyz: n=2∑ π *(((n−1)/n)x x=n2 Korzystając z kryterium Cauchiego wychodzi mi π1/n*e−1,
gdzie robię błąd
6 gru 22:01
ICSP: Po co korzystasz z kryterium Cauchego skoro ten szereg nie spełnia warunku koniecznego ?
6 gru 22:03
xyz: Mam napisane w poleceniu, że za pomocą tego kryterium mam rozwiązać
6 gru 22:04
ICSP: Boże tam jest kwadrat ...
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim n√an = lim n√π * |
| = 1 * |
| = |
| < 1 |
| | | | e | | e | |
Szereg jest zbieżny
6 gru 22:06
xyz: Dzięki
6 gru 22:09