.
xyz: Zbadaj zbieżność szeregu n=1∑(3n*nn2)/(n+1)n2
Dochodzę do momentu lim n→∞ 3nn/(n+1)n
6 gru 21:22
Filip:
| | p | |
Zastosuj wzor limn−>inf(1 + |
| )n = ep |
| | n | |
6 gru 21:32
xyz: wychodzi mi 3/e, pytanie czy to dobry wynik?
6 gru 21:38
Filip:
wolfram pokazuje ∞, pokaz jak liczysz
6 gru 21:45
xyz: =3nn/(n+1)n=3*(1+ {(−1/(n+1))}n+1)n/n+1=3*e−1
6 gru 22:08
Filip:
| | 2n | | 2n | |
limn−>inf(1 + |
| )n = limn−>inf(1 + |
| )n(n + 1)/(n + 1) = |
| | n + 1 | | n + 1 | |
lim
n−>infe
2n2/(n+1)
| | 2n2 | |
lim{n−>inf) |
| = inf |
| | n+1 | |
Czyli finalnie masz e
inf = inf
6 gru 22:12
xyz: | | 3*nn | | 3*n | |
Ale w liczniku jest |
| ( |
| )n To jest to samo? |
| | (n+1)n | | (n+1) | |
6 gru 22:19
xyz: Ja 3 wyciągnąłem przed wyrażenie
6 gru 22:20
Filip: aaaa, faktycznie, to poprawie
| | n | | 1 | |
limn−>inf3( |
| )n = 3limn−>inf(1 − |
| )n |
| | n + 1 | | n + 1 | |
| | 3 | |
Tak, faktycznie, to bedzie |
| , miales dobrze  |
| | e | |
6 gru 22:24
jc: | | n | | 3 | |
3n ( |
| )n2 > ( |
| )n →∞ |
| | n+1 | | e | |
Szereg rozbieżny, bo wyraz ogólny →
∞, a powinien →0
Ale oczywiście można było skorzystać z kryterium Cauchyego tak, jak to zrobił xyz.
6 gru 22:29
xyz: dzięki
6 gru 22:47