Permutacje
kgf: Ile jest dwucyklowych permutacji zbioru n−elementowego?
6 gru 21:20
jc: Co to są permutacje dwucyklowe?
Będące złożeniem dwóch rozłącznych cykli?
| | n! | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Jeśli tak, to chyba |
| ( |
| + |
| + |
| +...+ |
| ) |
| | 2 | | 1*(n−1) | | 2*(n−2) | | 3*(n−3) | | (n−1)*1 | |
6 gru 21:49
Maciess: No właśnie, nigdzie nie stoi napisane, że cykle są rozłączne to nie wiem czy tak łatwo pójdzie
6 gru 21:51
kgf: W poleceniu napisane jest zbioru − czyli rozumiem, że elementy się nie powtarzają, przez co
permutacje są rozłączne
6 gru 21:59
jc: Powtórzę pytanie: co to są permutacje dwucyklowe?
Choćby na przykładzie n=3, a jeszcze lepiej n=4.
6 gru 22:05
kgf: Niestety, dostałem tylko polecenie − brak wytłumaczenia. Ja interpretuje to tak:
dla n = 4:
(21)(43), (34)(12), (43)(21)
6 gru 22:26
jc: A takie cykle: (1)(2,3,4), (1)(2,4,3), (2)(1,3,4), (2)(1,4,3), ... ?
6 gru 22:31
kgf: A to pewnie też − nie pomyślałem o nich
7 gru 12:16