Zbadaj zbieznosc szeregu
sam:
| | 7n2+3 | |
limn−>∞ |
| } = ∞ ,zatem szereg jest rozbieżny |
| | 6n3+4 | |
Sprawdzam,czy szereg jest zbieżny
Poruszam się w pierwszej cwiartce,aby spelnialo sie zalozenie kryterium porownawczego
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
sin |
| *tg |
| ≤ |
| * |
| = |
| −> szereg zbieżny |
| | n | | √n | | n | | √n | | n3/2 | |
| | 1 | |
Z kryterium porównawczego,skoro szereg ∑∞n=1 |
| jest zbieżny,to szereg |
| | n3/2 | |
| | 1 | | 1 | |
∑∞n=1 sin |
| *tg |
| też jest zbieżny |
| | n | | √n | |
| | (2n+2)2n | |
c)∑∞n=1 (−1)n* |
| |
| | (n2+1)n | |
| | (2n+2)2n | |
niech bn = ∑∞n=1 |
| |
| | (n2+1)n | |
z kryterium Cauchyego po zastosowaniu granica wychodzi 4,4>1 zatem szereg b
n jest rozbiezny
nie potrafie dokonczyc podpunktu c) z tym (−1)
n,wiem,ze jest to szereg naprzemienny ale czy
to dobrze wykonalem to mam watpliwosci
niech a
n = ∑
∞n=1 (−1)
n
S
n=∑
2nk=1 (−1)
k = 0
S
n=∑
2n+1k=1 (−1)
k = −1
−1≠0 zatem co?jest rozbiezny?
Czy reszta zadan jest poprawnie wykonana?
6 gru 19:42
janek191:
W a)
lim an = 0
n→∞
6 gru 19:45
Filip:
w c) jak masz taki szerego, to mozesz zastosowac kryterium Leibniza
6 gru 19:45
Filip:
A, no to jesli limn−>infbn = 4.4 != 0 a wiec ∑(−1)nbn jest rozbiezny
6 gru 19:51
sam: w a) racja głupi błąd z zamyslenia, ale jeszcze trzeba coś sprawdzić z kryterium, czy tylko
warunek wystarczający wystarczy? dziękuję za c)
6 gru 23:13
jc: Szereg (a) jest rozbieżny.
7 gru 00:11