Zysk
Amanda: Cena zbytu pewnego wyrobu jest równa p(x)=100−x , gdzie x oznacza liczbę jednostek wyrobu.
Koszt całkowity produkcji x jednostek wyrobu dany jest wzorem K(x)= −7x2+111x+52
Dla jakiej wielkości produkcji zysk na jednostkę wyrobu jest maksymalny?
6 gru 18:38
Qulka: zysk =przychód − koszt
zysk = 100−x − (−7x
2+111x+52)/x bo koszt na sztukę potrzebny
zysk = 6x−11−52/x D:xe(0;100) na logikę..
Zysk' = 6+52/x
2 >0 dla xeD
najbardziej się opłaca produkować 100sztuk i rozdawać za darmo

albo nawet więcej i dopłacać bo koszt masz ujemny już powyżej 17 sztuk
6 gru 23:19