Wielomiany
Magda: Mając dane dwa wielomiany:
W(x)= 3x7+3x2+19 oraz Q(x)= 2x5 −3x4−10 wyznacz wielomiany:
W(x) + Q(x), W(x) − Q(x), W(x) razy Q(x) − W(x).
6 gru 18:23
janek191:
W(x)*Q(x) − W(x) = ( 3 x
7 + 3 x
2 + 19)*(2 x
5 −3 x
4 − 10) − ( 3 x
7 + 3 x
2 + 19) =
= 6x
12 −9x
11 −30 x
7 + 6 x
7 − 9x
6 − 30 x
2 +38 x
5 − 57 x
4 −190 − 3 x
7 − 3 x
2 − 19 =
= 6 x
12 − 9 x
11 − 27 x
7 − 9 x
6 +38 x
5 − 57 x
4 −33 x
2 − 209
jak się nie pomyliłem
6 gru 19:56
6 gru 19:59
Jerzy:
@janek191,podziwiam cierpliwość.
6 gru 20:03
Eta:
Nudzi się chłopina
6 gru 20:08
janek191:
6 gru 20:09