matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz m
wym:
Wyznacz wartości parametru m dla których zbiorem rozwiązań danej nierówności jest przedział (−2;0)
6
a)
<m
x
2
b)
>m
x+2
m
c)
>6
x
rozwiązanie algebraicznie, prosiłbym o wytłumaczenie rozwiązania
6 gru 17:37
Eta:
a)x∊(−2,0)
6−mx
<0
x
x(6−mx)<0
6
x
1
=0 x
2
=
=−2 ⇒
m= −3
m
mx+2m−2
b)
<0
x+2
(x+2)(mx+2m−2)<0
2−2m
x
1
=−2 x
2
=
=0 i m≠0 ⇒ 2−2m=0 ⇒
m=1
m
c) podobnie ....wykonaj samodzielnie Odp:
m= −12
6 gru 19:09
wym:
Dziękuję
6 gru 19:16
Eta:
c) rozwiązane ?
6 gru 19:26
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick