równanie
edi: Rozwiąż równanie
| | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + ... = 1 − 2x |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
1 mar 19:13
edi: nikt nie ma pomysłu?
1 mar 19:39
edi: | | √2 | |
zdaje się, że x = |
| , ale nie jestem pewien. Proszę o sprawdzenie. |
| | 2 | |
1 mar 19:49
zet:

Założenie x ≠1
lewa strona równania jest sumą ciągu geometrycznego zmieżnego do S
| | a1 | |
dla a1= 1 IqI <1 to S= |
|
|
| | 1−q | |
rozwiąż to równanie i podaj te "x" spełniające warunek ; |q|<1
1 mar 19:54
zet:
W matematyce nie ma słowa "zdaję się"

nie bardzo chce mi się liczyć
Dasz radę sam , powodzenia
1 mar 19:56
edi: | | −√2 | | √2 | |
No tak też zrobiłem. Wychodzą dwa pierwiastki: |
| oraz |
| , z czego pierwsze |
| | 2 | | 2 | |
odpada, jako nienależące do dziedziny
1 mar 19:57
zet:
w/g mnie odpada ten drugi
|q| >1
sprawdź jeszcze raz ....
1 mar 20:06
edi: W którym miejscu podczas wyznaczania zakresu robię błąd?
|q| > 1, więc:
(2−x)(1−x) > 0
−(x−2)(x−1) > 0
(x−2)(x−1) < 0
stąd x∊(1;2)
x(1−x) < 0
−x(x−1) < 0
x(x−1) > 0
stąd x ∊ (−
∞;0) ∪ (1;
∞)
część wspólna: x∊(1;2)
1 mar 20:24
edi: Gdzie robię błąd?
1 mar 21:01
edi: OK, znalazłem błąd, wszystko już jest jasne
Dziękuję i pozdrawiam
1 mar 21:15
zet:
|q| <1
1 mar 21:21
edi: Nie, nie chodziło o to, literówkę zrobiłem
Dwa razy wyciągałem minus sprzed dwóch nawiasów, a zostawiałem minus, a nie plus.
1 mar 21:22
zet:
ok
1 mar 21:23