Funkcje tworzace
funkcja: Wyraź za pomocą A(x) funkcję tworzącą ciągu, którego n−ty wyraz jest równy 2 an − an+1
A(x) = ∑ an xn = ∑ (2 an − an+1) xn = 2 ∑ an xn − ∑ an + 1 xn =
2 A(x) − ∑ an + 1 xn
I nwm co zrobić z tym dalej
6 gru 15:05
Mila:
Napisz całe polecenie dokładnie, bo teraz to masz :
an=2an−an+1 stąd
an+1=an
6 gru 16:04
Pytający:
A(x) = ∑
n=0∞(a
nx
n)
| | A(x) − a0 | |
B(x) = ∑n=0∞(bnxn) = ∑n=0∞((2an − an+1)xn) = 2A(x) − |
| |
| | x | |
∑
n=0∞(a
n+1x
n) = x
−1∑
n=0∞(a
n+1x
n+1) = x
−1∑
n=1∞(a
nx
n) =
= x
−1(∑
n=1∞(a
nx
n) + a
0x
0 − a
0x
0) = x
−1(∑
n=0∞(a
nx
n) − a
0) =
6 gru 17:47
funkcja: Załóżmy, że szereg potęgowy A(x) ma dodatni promień zbieżności i jest funkcją tworzącą ciągu
(an)
∞ , n=0. Wyraź za pomocą A(x) funkcję tworzącą ciągu, którego n−ty wyraz jest równy
2 an − an+1
6 gru 17:59
funkcja: Właśnie problem jest, że nie jest podany a0, przez co nie mogę w taki sposób podłożyć do
wzoru
(chyba ze da się wyliczyc, a ja nie widzę jak)
6 gru 18:00
Pytający:
Przyjmując, że 00 = 1:
a0 = A(0)
6 gru 18:23
funkcja: | | a0 | |
Wyszło mi A(x) = |
| , ale dalej nie potrafię wyliczyć wartości a0 |
| | x − 1 | |
6 gru 18:48
Pytający:
Źle Ci wyszło.
6 gru 19:36