maksimum minimum lokalne
Alicja: Funkcja określona wzorem f(x,y)=x2+y2+xy−2x−y ma:
− ma maksimum lokalne w punkcie P=(1;0)
− ma minimum lokalne w punkcie P=(−1;0)
− ma minimum lokalne w punkcie P=(1;0)
− ma maksimum lokalne w punkcie P=(−1;0)
Która odpowiedź jest poprawna?
6 gru 14:34
beata: Wzór jest: x2+y2+xy−2x−y
6 gru 14:43
Jerzy:
Policz f’x oraz f’y
6 gru 16:07
kerajs: | | (2x−y−2)2+3y2 | | |2x−y−2|+3|y| | |
x2+y2+xy−2x−y= |
| −1≥( |
| )2−1≥−1 |
| | 4 | | 4 | |
Minimum (wynoszące −1) dostaje się dla (2x−y−2)=0)∧ (y=0)
6 gru 16:34